Zapiekane babeczki z farszem rybnym

✓ przygotowanie: 50 minut • 6 porcji • 380 kcal/porcja • 5 zł/porcja SKŁADNIKI: 500 g białej ryby (np. dorsz, miruna) • szklanka chudego mleka • liść laurowy • 250 g wędzonego łososia, pokrojonego w kawałki • 90 g masła • cienko pokrojony por • 1/4 łyżki pieprzu cayenne • 1/4 łyżki gałki muszkatołowej • 1/2 łyżki musztardy • szklanka śmietany • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone • po 2 łyżeczki posiekanego koperku i natki • 2 płaty ciasta francuskiego • żółtko • sól

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Każdą foremkę wylep ciastem francuskim, zostawiając wystające brzegi.

2. Przełóż filety do garnka, zalej mlekiem, by były zakryte. Dodaj listek laurowy. Gotuj na małym ogniu około 8 minut. Wyjmij listek, odcedź. Pokrój rybę na kawałki, usuń ości.

Reklama

3. Rozgrzej masło na patelni, dodaj por i podsmażaj, aż zmięknie. Dodaj pieprz cayenne, gałkę, trochę soli, musztardę, zamieszaj. Zmniejsz ogień, dodaj trochę mleka i śmietany. Zamieszaj. Dodaj jajka, zioła i obie ryby. Ostrożnie wymieszaj.

4. Nakładaj farsz do foremek. Z pozostałego ciasta wykrój kwadraty i nakładaj na wierzch, zlepiając z wystającymi brzegami. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz około 20 minut, aż ciasto się zrumieni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej