Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Składniki: po szklance wody i mleka ✓ 2 jajka ✓ 6 łyżek mąki ✓ 2 łyżki oleju ✓ 400 g mrożonego szpinaku ✓ 200 g sera ricotta ✓ 600 g dyni ✓ szklanka gęstej śmietany ✓ 2 łyżki pesto z bazylii ✓ 1/4 szklanki startego sera typu parmezan ✓ sól i pieprz.

1. Wymieszaj wodę, mleko, mąkę i jajka. Przypraw solą i pieprzem. Usmaż na oleju naleśniki.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Dynię pokrój w kostkę i ugotuj, najlepiej na parze (12-15 minut). Rozmroź szpinak i odciśnij dokładnie wodę. Połącz z dynią i ricottą, przypraw do smaku i zmiksuj na gładką masę.

3. Wyłóż masę na naleśniki i zawiń je. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj śmietanę z pesto, polej nią naleśniki. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut. 5 minut przed końcem posyp parmezanem. Wyjmij, gdy ser się zrumieni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej