Zapiekane roladki

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 50 dag pomidorów, sól, 2 łyżki oliwy, 8 płatów lazanii, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, po 1/2 pęczka tymianku i natki, 30 dag sera ricotta, 1 marchewka, 1 cukinia, 8 dag startego sera żółtego gouda, zioła, pieprz, cukier

1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Pomidory umyj, przekrój i zetrzyj na tarce o dużych oczkach w taki sposób, by została tylko skórka. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz czosnek. Dołóż pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotuj około 10 minut.

2. Płaty lazanii gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 5-6 minut, a następnie włóż do zimnej wody. Oczyszczone papryki i umyte zioła drobno posiekaj. Wymieszaj z ricottą, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Cukinię i marchewkę umyj, pokrój na wstęgi. Marchewkę sparz wrzątkiem. Płaty lazanii wyjmij, odcedź, a następnie przekrój wzdłuż na pół. Układaj na nich wstęgi marchewki i cukinii oraz ricottę, zwijaj roladki.

4. Do formy żaroodpornej wlej połowę sosu pomidorowego, wyłóż roladki z lazanii. Pomiędzy roladki wlej resztę sosu. Posyp całość startym żółtym serem i piecz ok. 25 minut w temp. 180 st. Udekoruj ziołami.

Czas ok. 50 min; porcja – 450 kcal, cena 5 zł.

Dobra rada: Zamiast płatów lazanii możesz wykorzystać do tego dania naleśniki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej