Zapiekanka (gratin) ziemniaczana

Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, 2 łyżki startego sera żółtego, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego, 10 plasterków boczku, szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą a następnie starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na bardzo cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Przełóż do miski, dodaj tymianek, wymieszaj. Śmietankę kremówkę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszaj.

Reklama

2. Keksówkę posmaruj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku a następnie masłem. Wyłóż ją plastrami boczku lub szynki, ściśle jeden obok drugiego, tak by wystawały poza foremkę. Następnie ułóż 1/3 plasterków ziemniaków w taki sposób, by na siebie zachodziły, posól, polej połową śmietanki i posyp 1 łyżką sera.

Na to ułóż kolejną warstwę ziemniaków (1/3), polej pozostałą śmietanką i posyp serem. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki. Wierzch przykryj wystającymi plastrami boczku lub szynki. Foremkę przykryj szczelnie folią aluminiową (matową częścią do góry).

3. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż foremkę z ziemniakami. Piecz 60-70 min. Na 10-15 min przed końcem pieczenia zdejmij folię.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 430 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej