Zapiekanka grzybowa

Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu, 2 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 10 dag mrożonych kurek, olej, 2 pomidory, 15 dag grzybków z octu, po 2 gałązki natki i bazylii, 1 szkl. mleka, 20 dag sera żółtego, masło.

1 Makaron (np. karbowane wstążki) ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Pozostaw do ocieknięcia. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

2 Kurki rozmroź, osącz, pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory sparz na sicie, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Miąższ posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną cebulę z czosnkiem oraz kurki, przesmaż na złoto.

Reklama

3 Dodaj miąższ pomidorowy, chwilę duś razem. Zdejmij z ognia. Grzybki osącz z octowej zalewy. Zioła opłucz, oderwij listki, posiekaj. Składniki połącz, wymieszaj z makaronem.

4 Formę do zapiekania wysmaruj masłem, włóż masę makaronową. Zalej sosem z jajek, mleka i startego sera oraz soli i pieprzu do smaku. Piecz 30 min w 180 st.

czas ok. 60 min; porcja – 560 kcal, cena 4,40 zł

Do zapiekanek świetnie pasuje domowy makaron gryczany. Przyrządzisz go, mieszając po 1/4 kg mąki gryczanej oraz pszennej z jajkiem, szczyptą soli oraz kilkoma łyżkami wody. Zagniecione ciasto rozwałkuj na cienki płat, pokrój w paski i przesusz na stolnicy, a potem ugotuj w osolonym wrzątku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej