Zapiekanka grzybowo-pomidorowa

Skład na 8 porcji: 300 g mąki pszennej, 180 g i jedna łyżka miękkiego masła lub margaryny, 4 jajka, 200 g kwaśnej śmietany, sól, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g mrożonych kurek, rydzów lub podgrzybków albo świeżych pieczarek, 4 duże pomidory, po szczypcie ziół prowansalskich i oregano, 300 g żółtego sera do zapiekania, tłuszcz do smarowania naczynia do zapiekanek

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy 180 g tłuszczu, starte na tarce żółtka z ugotowanych na twardo jajek i śmietanę. Siekamy wszystko nożem, by powstały grudki, a potem wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki.

2. Przygotowane, pokrojone grzyby dusimy na łyżce masła. Pomidory kroimy, ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy.

Reklama

3. Natłuszczone i oprószone bułką tartą naczynie do zapiekanek wylepiamy ciastem.

Na ciasto wykładamy plasterki pomidorów, na nie grzyby, posypujemy serem i roztartymi w dłoniach suszonymi ziołami. Na około 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200ºC.

Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej porcji 2 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji: 420 kcal

Białko 14 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 28 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej