Zapiekanka królewska z mięsem

Składniki na 4 porcje, naleśniki: 25 dag mąki jaglanej, 300 ml mleka, 50 ml wody gazowanej, jajka, 2 łyżki masła, sól, czarny pieprz. Farsz: 6 plastrów upieczonego mięsa, np. łopatki wieprzowej, garść świeżych listków szpinaku, 1 jajko, 2 łyżki śmietany 18%, gałka muszkatołowa, tymianek. Dodatkowo: 200 ml kwaśnej śmietany, 15 dag tartego żółtego sera, 1 łyżka mąki pszennej, słodka papryka, olej.

Zdjęcie

Zapiekanka królewska z mięsem /123/RF PICSEL
Zapiekanka królewska z mięsem
/123/RF PICSEL

1. Mąkę przesiej, dodaj sól i pieprz. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Mleko wymieszaj z wodą i roztrzepanym jajkiem. Zmiksuj z masłem i z mąką. Ciasto odstaw na 30 minut.

2. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i rozprowadź go pędzelkiem. Wlej na środek porcję ciasta, rozlej je po całej patelni i smaż z obu stron na średnio rumiano.

Reklama

3. Szpinak umyj, porwij. Mięso pokrój w słupki, wymieszaj ze szpinakiem. Śmietanę połącz z jajkiem i przyprawami, a potem z mięsem. Na każdy naleśnik połóż porcję farszu. Zwiń.

4. Zwinięte naleśniki ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem. Polej śmietaną wymieszaną z mąką i z tartym serem. Dopraw papryką. Zapiekaj ok. 30 min w 170°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji Ciasto: 25 dag mąki pszennej, ok. 50 ml wody, 3 łyżki oleju, 1 jajko, sól, 3 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta; Nadzienie: 1 kg czerwonej kapusty, 2 czerwone... więcej