Zapiekanka makaronowa z boczkiem

Składniki: opakowanie 300 g makaronu kolanka lub innego ● cebula ● brokułowe drzewko ● 2 jajka ● 250 g parzonego boczku ● 180 g małych pomidorów ● 200 g słodkiej śmietany 30 proc. ● kulka sera mozzarella ● 40 g startego żółtego sera ● sól, pieprz.

Zdjęcie

Zapiekanka makaronowa /123/RF PICSEL
Zapiekanka makaronowa
/123/RF PICSEL

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Różyczki brokułowe zblanszuj w osolonej wodzie. Na patelni stop pokrojony boczek, dodaj posiekaną cebulę.

2. Śmietanę wymieszaj z jajkami na jednolity sos, dopraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w ćwiartki. Osącz brokuły.

Reklama

3. Makaron włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, dodaj warzywa i boczek z cebulą, zalej śmietaną z jajkami. Mozzarellę pokrój w plastry lub zetrzyj. Rozłóż w naczyniu z makaronem, posyp żółtym serem. Piecz 10 min w 180°C (termoobieg), następnie 10 min w 200°C (funkcja grill).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej