Zapiekanka rybna z brokułami

Składniki: 50 dag dowolnych filetów rybnych, średni brokuł, 30 dag pieczarek lub sezonowych grzybów, 1 kg ziemniaków, przyprawa do ziemniaków , duża cebula, pół szklanki śmietany, pół szklanki wody, łyżka mąki, 2 duże łyżki posiekanego koperku, kawałek żółtego sera, sól, pieprz.

Ziemniaki obierz, opłucz. Pokrój na cienkie plasterki. Oprósz przyprawą do ziemniaków, krótko obsmaż na oleju. Połowę porcji ziemniaków włóż do naczynia żaroodpornego.

Reklama

Brokuł podziel na różyczki. Obgotuj je w osolonej wodzie, odcedź. Połowę wyłóż na ziemniaki. Ryby pokrój na kawałki, obtocz w mące i obsmaż na oleju. Połowę filetów rozłóż na brokułach.

Pokrój w plasterki pieczarki oraz cebulę. Oba składniki usmaż na oleju, aż odparuje nadmiar płynu. Połową grzybów posyp ryby. Znów połóż resztę ziemniaków, ryby, grzyby. Na wierzchu ułóż różyczki brokuła.

Wymieszaj śmietanę, wodę, koperek, łyżkę mąki. Przypraw solą, pieprzem, polej przygotowane składniki. Posyp startym serem.

Zapiekaj pod przykryciem ok. 30 min w temp. 200˚C. Kilka minut wcześniej zdejmij pokrywkę i znów zapiekaj. Wyjmij z piekarnika, podaj gorącą.

Porcje 10. Przygot. 90 min . Cena 2,10 zł. Kalorie 390 kcal.

Przepis przysłała Paulina Borowska z Glinian

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Bella Relaks
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej