Zapiekanka rybna z koperkiem

Składniki: 3-4 filety z soli lub tilapii, 30 dag pieczarek, kilka różyczek brokuła, 1 i 1/2 kg ziemniaków, przyprawa do ryb, sól, pieprz, 2 plasterki żółtego sera, jajko, bułka, tarta, olej, sos: 3 łyżki posiekanego koperku, po 2 łyżki masła i mąki, szkl. wody, 2 łyżki śmietany, sól

1. Gotuję ziemniaki i osobno brokuł. Filety oprószam przyprawą, odstawiam na kilka minut. Panieruję je w jajku, bułce tartej i smażę. Pieczarki kroję w ósemki, przyprawiam solą, pieprzem i smażę oddzielnie.

Reklama

2. Robię sos: masło roztapiam, wsypuję mąkę, zasmażam, dodaję koperek, dolewam wodę, zagotowuję, solę i, mieszając ze śmietaną, zagotowuję.

3. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Układam w nim pokrojone w plastry ziemniaki, na nich ryby, a po bokach naczynia pieczarki i brokuł. Polewam zapiekankę sosem. Ser kroję w paseczki, układam je na zapiekance. Danie zapiekam 15 min. w temp. 180ºC.

Przygotowanie 55 min • Porcja 240 kcal • Przepis na 4 porcje.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej