Zapiekanka w pieczarkowym keksie

Najczęściej do przyrządzenia tego dania używam mięsa wieprzowego, ale doskonale nadaje się także drobiowe. W sezonie zamiast pieczarek można dodać grzyby leśne. Keks jest wówczas jeszcze smaczniejszy.

Składniki: 80 dag mielonej wieprzowiny, pół kg pieczarek , strąk żółtej papryki, marchewka, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, pół szklanki tartej bułki, łyżka mąki, przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, olej.

Reklama

1. Pieczarki umyj, pokrój, obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa obierz lub oczyść, pokrój na kawałki.

2. Mięso, pieczarki, warzywa, jajko, bułkę tartą, przyprawę do mielonego i mąkę dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.

3. Formę keksówkę posmaruj olejem. Włóż masę, wierzch wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 170˚C. Łyżką odlewaj wytopiony tłuszcz.

Czas przygotowania 85 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2,10 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej