Zapiekanka z boczkiem

Skład na 6 porcji: ● 500 g ziemniaków, 3 marchewki, 2 duże czerwone cebule, 2 pęta kiełbasy, np. podwawelskiej, 10 plastrów wędzonego boczku, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek.

Ziemniaki, marchew i cebulę obieram, myję, kroję w plastry. Kiełbasę obieram ze skóry, kroję w półplasterki. Dno żaroodpornego naczynia wykładam 6 plastrami boczku. Układam na nich warstwę ziemniaków i posypuję pieprzem, solą, papryką, tymiankiem. Na ziemniaki wysypuję marchew, cebulę i dodaję przyprawy.

Reklama

Kolejną warstwą jest kiełbaska, a potem znów ziemniaki i przyprawy. Na wierzch kładę plastry boczku. Naczynie przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200ºC na godzinę. Pod koniec zdejmuję pokrywkę na kilka minut, aby boczek się zrumienił. Przed podaniem posypuję natką.

Czas przygotowania 80 minut Cena porcji ok. 1,90 zł

Marta Sztabińska, Grajewo

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej