Zapiekanka z dorszem

Składniki na 6 porcji: • 4 mrożone filety z dorsza • 4 pory • 2 łyżki oleju słonecznikowego • 6 marchewek • 3 ziemniaki • biały pieprz • sól kamienna • majeranek • 20 dag pieczarek • 3/4 szklanki rosołu • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika • pęczek koperku • cytryna.

1. Filety rybne rozmroź. Pory oczyść, umyj, pokrój na talarki i krótko obgotuj w osolonym wrzątku.

Reklama

2. Oczyszczone, pokrojone pieczarki włóż na rozgrzany olej i duś kilka minut, przypraw solą oraz pieprzem. Wyjmij łyżką cedzakową, a na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż, mieszając, aż będzie miękka.

3. Ugotuj na półtwardo obrane i pocięte w talarki ziemniaki.

4. Ryby opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Połowę filetów rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Nałóż na nie połowę marchewki, pieczarek, porów, ziemniaków. Połóż resztę ryby oraz pozostałe składniki.

5. Zalej gorącym rosołem, wsyp szczyptę majeranku i pestki słonecznika.

6. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekaj 20 minut. Posyp posiekanym koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej