Zapiekanka z fasolką szparagową i pieczarkami

Skład na 4 porcje: ● 400 g zielonej fasolki szparagowej ● 120 g pieczarek ● cebula ● pomidor ● główka czosnku ● 1/2 szklanki bułki tartej ● sól, cukier i pieprz ● ocet balsamiczny ● olej

1. Obraną fasolkę wrzucamy do wrzącej wody z solą i cukrem, gotujemy 2–3 minuty, odcedzamy.

2. Pieczarki przekrawamy na pół i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Skrapiamy octem balsamicznym. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w półplastry.

Reklama

3. Bułkę tartą delikatnie podprażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy 2–3 łyżki oleju, mieszamy i zestawiamy z ognia.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na spód kładziemy fasolkę, następnie pieczarki, czosnek, cebulę, pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy. Wierzch zapiekanki posypujemy bułką tartą. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i zapiekamy 15–20 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło.

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.

Wartość odżywcza porcji 115 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 7,5 g/Węglowodany 7 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej