Zapiekanka z mięsem i dynią

Składniki na 4 porcje: duża podłużna dynia, oliwa, cebula, 4 ząbki czosnku , 500 g mięsa mielonego, sól, mielony kminek, 3 gałązki tymianku, 100 g kuskusu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 200 g sera feta

Przygotowanie: Umyj dynię, rozetnij wzdłuż. Usuń miękki miąższ i odłóż. Skrop środek oliwą i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Reklama

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso i podsmaż. Dopraw solą, kminkiem i dodaj tymianek. Smaż przez 10 min.

Kuskus wsyp na drugą patelnię i dodaj 4 łyżki wody. Duś na małym ogniu. Zdejmij z patelni, kiedy kuskus spęcznieje.

Odłożony miąższ z dyni posiekaj z przecierem i serem. Dodaj do mięsa, lekko podgrzej.

Do mięsa dodaj kuskus, wymieszaj i całość rozłóż do wydrążonych połówek dyń. Piecz w 200 st. C przez 30 min.

Czas przygotowania: 80 minut 550 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej