Zapiekanka ziemniaczana z kurkami

SKŁADNIKI (4-6 porcji): ● 1 kg ziemniaków ● 500 g kurek ● 2 cebule ● 200 g żółtego sera ● 400 ml śmietany ● 3 łyżki majonezu ● 2 łyżeczki musztardy ● 1 jajko ● 2 ząbki czosnku ● olej ● zioła prowansalskie ● sól ● pieprz.

1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie.

2 Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmażaj, aż cebula zmięknie. Dodaj posiekany czosnek, a po chwili kurki i duś, dopóki woda nie odparuje. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Reklama

3 Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, wyłóż połowę ziemniaków, następnie grzyby, przykryj drugą warstwą ziemniaków, zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem, majonezem i musztardą. Posyp startym żółtym serem i piecz ok. 30 min w 180˚C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej