Zapiekanka ziemniaczana z pulpecikami

Składniki: 80 dag ziemniaków, sól, po 40 dag pora i marchewki, 25 dag mielonej wołowiny, 1 pęczek dymki, 2 żółtka, pieprz, 4 łyżki bułki tartej, 3 jajka, 4 dag masła, 35 dag serka topionego, 20 dag kwaśnej śmietany, 250 ml bulionu, 1 chili, gałka muszkat.

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój w plasterki. Marchewki oczyść, pokrój w kostkę. Umyty por posiekaj. Warzywa zblanszuj we wrzątku, osącz.

2. Mieloną wołowinę dopraw solą oraz pieprzem. Dymkę oczyść i posiekaj. 1/3 porcji wsyp do mięsa. Dodaj bułkę tartą i 2 żółtka. Składniki wyrób.

Reklama

3. Z masy mięsnej uformuj w dłoniach niewielkie kuleczki, a następnie obsmaż je ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Zrumienione pulpeciki zdejmij z patelni.

4. Kwaśną śmietanę połącz z bulionem oraz 30 dag serka topionego, podgrzej. Zdejmij z og- nia, wbij jajka. Sos dopraw gałką muszkatołową. Resztą masła wysmaruj formę.

Układaj warstwami plasterki ziemniaków, marchewkę i por. Każdą warstwę polewaj sosem. Na wierzchu umieść pulpeciki, posiekane chili, resztę serka topionego i dymki. Piecz 30 min w 190 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej