Zawijaski z piersi indyka z szynką i mozzarellą

Składniki na 6 porcji: 80 dag filetu z piersi indyka, 20 dag sera mozzarella (ew. 6 dużych plastrów żółtego sera o łagodnym smaku), 6 dużych plasterków gotowanej szynki, 3–4 łyżki mąki pszennej, 3/4 szklanki tartej bułki, 10 dag mielonych migdałów, 2 surowe jajka, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 4 łyżki oliwy (ew. po 2 łyżki oleju i masła do smażenia) sól, świeżo mielony biały pieprz.

Zdjęcie

Indyk z szynką i mozzarellą /123/RF PICSEL
Indyk z szynką i mozzarellą
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 30 minut. 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 3,50 zł

1. Filet z indyka opłucz, osusz, potnij na 6 niewielkich kawałków. Każdy z nich umieść pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej i lekko rozbij, nadając kotletom owalny kształt. Usuń folię, a mięso lekko posyp solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Mozzarellę osącz z zalewy zetrzyj na tarce o dużych otworach. Płaty mięsa przykryj plasterkami szynki. Jeśli lubisz możesz zastąpić szynkę salami albo wędzonym boczkiem.

Wędlinę posyp startą mozarellą. Całość ciasno zwiń. Ew. dodatkowo zepnij roladki wykałaczkami, by nie rozpadły się podczas smażenia.

3. Migdały wymieszaj z tartą bułką. Jajka roztrzep ze śmietaną. Roladki zanurzaj w jajkach ze śmietaną. Potem obtocz w tartej bułce z migdałami. Panierkę mocno dociśnij dłonią do mięsa.

4. Na patelni rozgrzej oliwę (ew. olej z masłem). Włóż roladki. Smaż je ok. 10 minut, aż ładnie zrumienią się ze wszystkich stron. Podawaj z sałatą skropioną winegretem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej