Żeberka na młodej kapuście

Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 kg młodej kiszonej kapusty, 2 marchwie, pietruszka, cebula, 1/2 małego pora, 4 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki bulionu, szklanka jasnego piwa, majeranek, papryka w proszku, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, olej do smażenia.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Podzielone na porcje żeberka nacieram solą, przyprawami oraz przeciś niętym przez praskę czosnkiem. Mięso podsmażam na oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą.

2. Kapustę mocno odciskam z soku. Marchwie i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, por kroję w półplasterki. Mieszam z kapustą.

Reklama

3. Na wysmarowane olejem dno naczynia żaroodpornego wykładam kapustę i posypuję ją przyprawami. Na niej układam żeberka, podlewam bulionem i piwem.

4. Piekę pod przykryciem 60 min w temp. 170°C. Potem żeberka odkrywam i piekę jeszcze godzinę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej