Żeberka w pomarańczach

Składniki na 8 porcji: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 2 pomarańcze, 1 słoiczek dżemu pomarańczowego, 1 szklanka ostrego ketchupu, 2 łyżki posiekanych gałązek tymianku, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, olej.

Reklama

1. Pomarańcze obierz i pokrój na półplasterki.

2. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na maśle. Dodaj dżem, ketchup i tymianek. Zagotuj.

3. Żeberka podziel na porcje, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż na oleju. Obłóż pomarańczą, polej sosem i piecz ok. 80 minut w 200°C.

Radosław Sikorski z Suwałk

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej