Zielona frittata z brokułami i groszkiem

Podstawowe składniki: 2-3 ziemniaki spora garść różyczek brokułu, 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku, 6 jajek, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżka masła.

Przygotowanie ok. 30 minut • Porcja 110 kcal • Koszt porcji ok. 1,80 zł • Przepis dla 4 osób

1. Ziemniaki ugotuj na półmiękko. Gdy przestygną, pokrój je w grubą kostkę. W oddzielnych naczyniach ugotuj brokuły i zielony groszek (w wodzie z dodatkiem soli i cukru) tak, aby pozostały jędrne. Nie przykrywaj garnków – warzywa zachowają wówczas swój piękny, zielony kolor.

Reklama

2. Jajka roztrzep, przypraw do smaku solą i pieprzem.

3. Na dużej patelni rozpuść masło, wyłóż ziemniaki z brokułami i groszkiem. Zalej roztrzepanymi jajkami. Smaż, aż jajka zetną się, tylko wierzch pozostanie lekko płynny. W trakcie smażenia podważ kilka razy łopatką, żeby jajka spłynęły na dół. Na kilka minut wstaw patel nię do nagrzanego piekarnika pod grill, żeby wierzch się zrumienił. Możesz posypać tartym serem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej