Zielona terrina

Na 10 porcji: 1 kg ogórków wężowych • 250 ml śmietanki • 1 białko • 1 pęczek koperku • 2 ząbki czosnku • 3 gałązki mięty • 5 dag twarożku • 40 dag kwaśnej śmietany • sól • pieprz • 6 łyżeczek żelatyny • sok z cytryny • 1 pęczek rzodkiewek.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki

1. Ogórki umyj i pokrój w kostkę. Dwa ogórki potnij wzdłuż w cienkie plastry. Dodaj twaróg, śmietanę i koperek.

Reklama

2. Na formie ułóż ciasno ogórki – tak, aby ich brzegi zwisały poza formę.

3. Masę serową połącz z żelatyną, śmietanką oraz pianą z białka. Połowę zmiksuj z rzodkiewką, a resztę połącz z miętą.

4. Przełóż całość do naczynia, zawiń zwisającymi ogórkami. Schłodź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej