Zielona zupa z kurczakiem

Składniki: 300 g sera ricotta, 250 g piersi kurczaka, 1/4 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera, jajko, szczypta gałki muszkatołowej, 2 litry rosołu, cytryna, 2 gałązki tymianku, 100 g liści szpinaku, sól, pieprz.

1. Wymieszaj w dużej misce ricottę, zmielonego kurczaka, parmezan i jajko. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Uformujcie z dzieckiem małe kulki z mięsnej masy.

2. Wlej do garnka rosół, dopraw skórką startą z cytryny (kilka cienkich paseczków zachowaj do dekoracji) i gałązkami świeżego tymianku. Wrzuć kulki z mięsa i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

Reklama

3. Wrzuć do wrzącej zupy umyte i osuszone liście świeżego szpinaku. Gotuj ok. 5 minut na wolnym ogniu. Zupę podawaj lekko ostudzoną i udekorowaną kilkoma cienkimi paskami skórki cytrynowej.

Czas przygotowania: 30 minut, 380 kcal. Cena porcji: ok. 3 zł, dla 6 osób.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej