Zielone pesto

Składniki: (1 słoik) , 60 g świeżych listków bazylii (2 doniczki bazylii), 2 ząbki czosnku, 35 g orzeszków piniowych (lub ziemnych), 60 g parmezanu (lub innego twardego sera), 70-80 ml oliwy z oliwek, do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie: Listki bazylii umyj i dobrze wysusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzeszki upraż na suchej patelni. Do moździerza wsyp listki bazylii i ucieraj razem z solą. Dodaj czosnek i orzechy.

Utrzyj na gładką masę. Wciąż ucierająć wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Zamiast w moździerzu składniki moźesz zmiksować w blenderze. Gotowe pesto przełóż do słoiczka i zalej odrobiną oliwy. W zakręconym słoiku w lodówce może stać miesiąc.

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut 340 kcal/słoik

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej