Zielone pesto

Składniki: (1 słoik) , 60 g świeżych listków bazylii (2 doniczki bazylii), 2 ząbki czosnku, 35 g orzeszków piniowych (lub ziemnych), 60 g parmezanu (lub innego twardego sera), 70-80 ml oliwy z oliwek, do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie: Listki bazylii umyj i dobrze wysusz. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzeszki upraż na suchej patelni. Do moździerza wsyp listki bazylii i ucieraj razem z solą. Dodaj czosnek i orzechy.

Utrzyj na gładką masę. Wciąż ucierająć wlewaj cienkim strumieniem oliwę. Zamiast w moździerzu składniki moźesz zmiksować w blenderze. Gotowe pesto przełóż do słoiczka i zalej odrobiną oliwy. W zakręconym słoiku w lodówce może stać miesiąc.

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut 340 kcal/słoik

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej