Zielone wstążki z pieczarkami

Składniki: 20 dag makaronu wstążki (może być barwiony szpinakiem), filet z kurczaka, 3 łyżeczki pesto bazyliowego, przyprawy do zamarynowania filetu: sól, pieprz, shoarma (do dań z kuchni arabskiej), oliwa, 2 łyżki masła do usmażenia pieczarek, 25 dag pieczarek, olej do smażenia, 1/2 świeżej natki pietruszki.

Przygotowanie 45 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 3,70 zł • Przepis na 3 porcje

Reklama

1 Filet z kurczaka płuczę, osuszam, nacieram przyprawami i oliwą, odstawiam na ok. 2 godz. Następnie piekę mięso 20-25 min w temp. 220ºC.

2 Pieczarki myję, obieram, kroję w plasterki, smażę je na maśle. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

3 Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam.

4 Upieczony filet kroję w małe kawałki albo paski, wrzucam razem z pieczarkami na gorącą patelnię z kilkoma łyżkami oliwy lub oleju. Chwilę podgrzewam, dodaję makaron, podsmażam, mieszam z pesto. Posypuję drobno posiekaną natką pietruszki, delikatnie mieszam i przekładam na półmisek. Podaję gorące.

Alicja Dominik z Bydgoszczy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej