Zielony kociołek z indykiem

Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mięsa z piersi indyka, 1 duży brokuł, 30 dag mrożonego zielonego groszku, biała część pora, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, np. z kostki, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili, sól, pieprz, szczypta cukru, 1 łyżka oleju z pestek winogron, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub selera.

Zdjęcie

Zielony kociołek z indykiem /123/RF PICSEL
Zielony kociołek z indykiem
/123/RF PICSEL

1. Mięso oczyść z błonek. Umyj i pokrój w sporą kostkę. Płatki chili wymieszaj z 1 łyżeczką oleju i polej mięso. Delikatnie posól i odstaw.

2. Zagotuj litr wody. Posól i posłódź. Włóż brokuł i gotuj 3-4 minuty. Odcedź, a ostudzony podziel na różyczki. W tej samej wodzie gotuj przez minutę groszek. Odsącz go na sitku.

Reklama

3. Czosnek obierz, por pokrój w plasterki. Mięso podsmaż, najlepiej na teflonowej patelni bez dodatku oleju. Po 5 minutach wlej połowę bulionu. Dodaj czosnek i por.

Duś 15 minut, dodaj brokuł i groszek, ewentualnie podlej bulionem. Podawaj z razowym makaronem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • SKŁADNIKI: ● 50 dag wędzonych żeberek ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag kiszonej kapusty ● 1 duża cebula ● 3 ząbki czosnku ● 4 ziemniaki ● 2 liście laurowe ● 8 kulek angielskiego ziela ● 3-4... więcej