Ziemniaczane gofry

Składniki na 3-4 porcje: ● 40 dag startych surowych ziemniaków ● 2 jajka + 1 żółtko ● 150 g gęstej, lekko kwaśnej śmietany ● słodka papryka w proszku ● kolendra ● pieprz Cayenne ● sól ● gałka muszkatołowa ● biały serek kanapkowy ● pęczek rzodkiewek ● olej

Starte ziemniaki odciśnij. Roztrzepane jajka połącz ze śmietaną, przyprawami i ziemniakami. Wstaw na chwilę do lodówki.

Reklama

Gofrownicę natłuść olejem, rozgrzej, po czym nałóż ok. 2-3 duże łyżki masy i upiecz na złoto (przez ok. 5-7 minut).

Gotowe ziemniaczane gofry przestudź, nałóż na nie po porcji serka (możesz ew. go doprawić, dodać szczypiorek itp.).

Serek udekoruj plasterkami umytych rzodkiewek i przykryj drugim gofrem (by powstała gofrowa „kanapka”).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej