Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Składniki: 15 dużych ziemniaków. Farsz: 35 dag mielonego mięsa, np. z łopatki, majeranek, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka, gałązka rozmarynu, 4-5 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, kawałek żółtego ostrego sera.

1. Ziemniaki cieniutko obierz, aby zachować ich kształt. Umyj, wydrąż środki, posmaruj je od zewnątrz i wewnątrz olejem.

Reklama

2. Farsz: mięso przełóż do miski, przypraw ziołami, solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Farsz powinien być dosyć pikantny.

3. Małe porcje farszu nakładaj do wydrążonych ziemniaków. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim ziemniaki. Na każdy połóż odrobinę startego żółtego sera.

4. Z wierzchu posyp szczyptą tymianku oraz igiełkami rozmarynu. Wstaw naczynie do gorącego piekarnika. Piecz ok. godziny w temp. 200˚C. Udekoruj ziemniaki świeżym rozmarynem i od razu podaj.

5. Składniki farszu do ziemniaków zależą tylko od twojej fantazji. Możesz wykorzystać resztki wędlin oraz gotowanego mięsa. Ale wtedy, po zmieleniu, podsmaż mięso razem z cebulką, potem przypraw.

6. Farsz możesz przygotować z suszonych grzybów. Obierz, posmaruj olejem i upiecz 15 dużych ziemniaków. Kiedy ostygną, przekrój je na pół. Wydrąż środki, tworząc miseczki. Ugotuj kilka suszonych grzybów. Zimne – zmiel razem z ziemniaczanym miąższem.

Farsz przypraw solą, pieprzem. Czubatą łyżeczkę farszu nałóż do przygotowanych miseczek. Tuż przed podaniem, nałóż na każdy ziemniak odrobinę masła i podpiecz. Możesz je przygotować poprzedniego dnia, a podgrzać w ostatniej chwili.

Joanna Machynia z Gorlic

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej