Ziemniaki smażone z warzywami

Składniki na 4 porcje: 60 dag ugotowanych w całości i ostudzonych ziemniaków, 3 niewielkie różnokolorowe papryki, duży por, 15 dag suchej kiełbasy, olej do smażenia, 3 łyżki ajwaru (przecieru z papryki i bakłażana), sól, pieprz.

Ewntualnie:

10 dag boczku, ząbek czosnku, mała cebula, kilka gałązek świe żego majeranku, albo pół łyżeczki suszonego.

Przygotowanie:

Reklama

1. Ziemniaki obierz ze skórki, jeśli gotowane były w mundurkach. Następnie pokrój je w dość w grube plastry i odłóż.

2. Kolorowe papryki poprzekrawaj na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz, aby pozbyć się małych pestek, a następnie osusz. Kolorową paprykę pokrój w paseczki i również odłóż.

3. Z pora usuń zwiędłe wierzchnie liście, opłucz i pokrój w skośne talarki, podobnie kiełbasę.

4. Na patelni rozgrzej olej i przysmaż plasterki ziemniaków. Od czasu do czasu przesuń ziemniaki delikatnie drewnianą łopatką, aby nie przywarły, a gdy się przysmażą, przewróć je na drugą stronę. Wtedy dodaj na patelnię plasterki kiełbasy, boczku, pora i paprykę.

Jeśli lubisz czosnek i cebulę, dodaj je teraz. Czosnek wcześniej przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój drobno. Smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając.

5. Pod koniec smażenia dodaj Ajwar wymieszany z 3 łyżkami wody. Lekko przemieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem i od razu podawaj.

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 400 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej