Ziołowe kotlety schabowe

Składniki: pół kg schabu bez kości, pół szklanki kwaśnej śmietany, 10 dag żółtego sera, 2 jajka, szklanka bułki tartej, szklanka mąki, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich, olej do smażenia.

1. Schab umyj, osusz, pokrój na plastry. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem.

Reklama

2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj bułkę tartą i zioła prowansalskie, wymieszaj. Jajka lekko roztrzep. Kotlety namocz w śmietanie, panieruj w mące, jajku i serowej mieszance (panierka powinna być dość gruba).

Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni, smaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj z sałatką makaronową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej