Żołądki w sosie marchewkowym

Składniki (na 6 porcji): 1 kg żołądków drobiowych, 2 duże marchewki, 1 cebula, 2 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki), 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1 łyżka mąki pszennej, 2–3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1 łyżka masła, sól, pieprz, szczypta cukru.

Zdjęcie

Żołądki w sosie marchewkowym /123/RF PICSEL
Żołądki w sosie marchewkowym
/123/RF PICSEL

1. Żołądki umyj, dobrze oczyść, włóż do wrzącej wody. Gotuj ok. 10 minut. Potem odcedź, zalej świeżą wrzącą wodą. Włóż ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 90 minut.

2. Marchewki oraz cebulę obierz. Marchewki umyj, zetrzyj na tarce o małych otworach. Cebulę grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż startą marchewkę. Warzywa podlej bulionem. Duś ok. 10 minut, aż będą miękkie.

Reklama

3. Ugotowane żołądki odcedź, pokrój na kawałki. Włóż do gotującego się sosu. Dolej śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką. Gulasz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej