Zraziki z kurczaka z ostrym pesto

Składniki: 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 szkl. bulionu warzywnego, 1/3 szkl. białego wina. Na pesto: 4 ząbki czosnku, 3 pęczki ziół (bazylii, natki, koperku), 7 dag parmezanu, 8 dag pestek słonecznika, 1/2 strączka papryczki chili, 80-100 ml oliwy. Oraz: sól, pieprz, olej do smażenia zrazów, grubo utłuczony czerwony pieprz do dekoracji.

Zdjęcie

Zraziki z pesto /123/RF PICSEL
Zraziki z pesto
/123/RF PICSEL

1. Zioła opłucz, osusz, poodrywaj listki. Trochę posiekaj i odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, pokrój na kawałki. Parmezan drobno zetrzyj. Chili oczyść z pestek, strączek pokrój na kawałki (trochę odłóż do dekoracji).

Orzeszki grubo posiekaj. W moździerzu utrzyj listki ziół z chili, czosnkiem, pestkami słonecznika oraz serem. Stale ucierając powoli dolej ok. 80 ml oliwy. Gdyby sos był zbyt gęsty wlej też pozostałą oliwę. Przypraw solą i ew. szczypta pieprzu.

Reklama

2. Filety opłucz, osusz, każdy rozetnij na prostokątny płat. Mięso lekko rozbij między dwiema warstwami folii spożywczej. Oprósz solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Posmaruj przygotowanym pesto. Zroluj.

Roladki owiń folią aluminiową. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Ułóż w żaroodpornej formie. Podlej winem wymieszanym z bulionem. Piecz 35–40 minut w temp.190 st. Gotowe roladki pokrój na kawałki. Udekoruj odłożonymi ziołami, kawałeczkami chili i czerwonym pieprzem.


Czas przygotowania: 70 minut. 1 porcja: 295 kcal. Cena porcji: 4,25 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej