Zrazy śląskie

Składniki na 4 porcje: ok. 60 dag wołowiny zrazówki lub pierwszej krzyżowej, 15 dag boczku lub 1 kabanos, 1 cebula , 2 ogórki kwaszone, 4 kawałki skórki z jednej kromki chleba razowego, 4 grzybki suszone, 2 łyżki musztardy, olej do obsmażenia, 1 szklanka bulionu mięsnego, 3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz.

Zdjęcie

Zrazy śląskie /123/RF PICSEL
Zrazy śląskie
/123/RF PICSEL

1. Mięso opłucz i dokładnie osusz. Włóż do zamrażalnika na 15 minut, by lekko stwardniało. Pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Rozbij delikatnie tłuczkiem i posmaruj musztardą. Grzyby zalej odrobiną wrzątku i odstaw.

2. Boczek pokrój na grubsze słupki, podobnie ogórek (ze skórką), a cebulę na półplasterki. Na każdym kawałku mięsa połóż po słupku boczku, kawałek ogórka, jeden grzybek, porcję cebuli i skórkę od chleba. Zwiń w roladę i obwiąż ściśle sznurkiem.

Reklama

3. Podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku z szerokim dnem i podlej bulionem i wodą z moczenia grzybków. Duś pod przykryciem około 50 minut. Pod koniec dodaj śmietanę, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem koniecznie zdejmij sznurek!

Te dodatki pasują do zrazów

•Kasze – doskonały wybór to kasza gryczana – podpraż ją na suchej patelni, potem rozmieszaj z surowym jajkiem i podlewaj wrzątkiem, aż będzie odpowiednio miękka.

•Kluski – to oczywiście kopytka i kluski śląskie lub delikatne kluski drożdżowe, czyli pampuchy.

•Buraczki – wyszorowane bulwy skrop oliwą, zawiń w folię i piecz przez 40 minut w 180°C. Miękkie pokrój na plasterki lub zetrzyj tradycyjnie na tarce. Dopraw solą, cukrem i czosnkiem.

•Kapusta czerwona – poszatkowaną kapustę skrop sokiem z cytryny, by nie straciła koloru w czasie duszenia. Wrzuć łyżkę masła, parę rodzynek lub pokrojoną suszoną śliwkę i duś do miękkości.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej