Zrazy wieprzowe z pieczarkami

SKŁADNIKI: 50 dag ładnej szynki wieprzowej, 4 plastry chudego wędzonego boczku, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, pół kostki masła, 30 dag pieczarek, pęczek koperku. FARSZ: 30 dag pieczarek, 2 łyżki masła, duża cebula, 2 łyżki posiekanego koperku, jajko, sól, pieprz.

1. Farsz: posiekaj pieczarki oraz cebulę. Rozgrzej trochę masła i uduś razem oba składniki. Wsyp posiekany koperek, wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem. Wbij jajko i podgrzewaj, aż farsz zgęstnieje. Ostudź.

Reklama

2. Mięso pokrój na 4 płaty. Rozbij, aby nie uszkodzić mięsa. Na każdym płacie połóż plasterek boczku oraz trochę farszu. Zwiń w rulon, zawiąż ciasno bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami.

3. Obsmaż zrazy na maśle, przełóż do rondla. Wlej masło, dodaj pieczarki oraz związany koperek. Wlej wino i duś, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij koperek. Podaj zrazy z kaszą gryczaną oraz sałatką.

Bogumiła Rybkowska z Nowej Wsi

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej