Zrazy wołowe w sosie

Składniki na 6 porcji: • 4 plastry wołowiny (po ok. 150 g) • 4 łyżki masła • 7 dag koncentratu z pomidorów • 1/4 l bulionu mięsnego • łyżka mąki • pół małej śmietany • 4 łyżki oleju • przyprawa do mięsa wołowego. Farsz: • czerwona i zielona papryka • 2 cebule.

1. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę. Duś warzywa kilka minut.

2. Mięso rozbij tłuczkiem, natrzyj olejem, oprósz przyprawą i posmaruj koncentratem pomidorowym. Na każdym plastrze ułóż porcję duszonych warzyw.

Reklama

3. Zwiniętą wołowinę zepnij wykałaczkami, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dolej bulion wymieszany z resztą koncentratu i ze śmietaną.

4. Dołóż pozostałe warzywa i duś całość do miękkości mięsa.

Czas: 70 min. 1 porcja = 380 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej