Zrazy z nadzieniem

Składniki: na 4 porcje: 4 porcje wołowiny na zrazy (po ok. 150 g), po 1 czerwonej i zielonej papryce, 3 cebule, 4 łyżki masła, koncentrat pomidorowy (ok. 70 g), szklanka bulionu mięsnego, łyżka mąki, 1/4 pojemniczka kwaśnej śmietany, 4 łyżki oleju, przyprawa do mięsa wołowego.

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj, następnie zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone, umyte i pokrojone na małe kawałeczki papryki. Duś, aż warzywa się przyrumienią.

Reklama

Mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na kotleciki. Od razu każdy kawałek natrzyj olejem, oprósz przyprawą do mięsa wołowego i posmaruj koncentratem. Na każdym plastrze ułóż porcję duszonych warzyw.

Zrazy ciasno zwiń z warzywami i zepnij wykałaczkami. Gotowe roladki obtocz w mące. Pozostały olej rozgrzej i obsmaż na nim roladki ze wszystkich stron. Dodaj bulion i duś razem pod przykryciem, na małym ogniu.

Pozostałe warzywa i resztę koncentratu wymieszaj ze śmietaną. Przełóż do potrawy, gdy wołowina będzie miękka. Podawaj z sypkim ryżem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej