Zrazy z ogórkiem

Składniki: 6 kotletów ze schabu, 2 duże białe cebule, duży kiszony ogórek, 2 marchewki, sól, pieprz do smaku, 3 plastry boczku wędzonego, 3 ząbki czosnku, olej, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 45 min • Porcja 264 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 6 porcji

Reklama

1 Kotlety myję i cienko rozbijam. Obsypuję solą i pieprzem. Ogórek kroję w plastry, cebulę w piórka, marchew obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.

2 Na każdy zraz układam pół plastra boczku, cebulę, ogórek. Zawijam. Obsmażam pojedynczo na rozgrzanym tłuszczu i przekładam do brytfanny lub garnka. Zalewam wodą (tyle, by przykryć mięso).

3 Na patelni (po mięsie) podsmażam marchewkę, przeciśnięty czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaję warzywa do zrazów i mieszam. Dokładam kilka ziarenek ziela angielskiego i listki laurowe. Gotuję na bardzo małym ogniu, aż mięso zmięknie.

Na koniec doprawiam sos.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Aleksandra Skarzyńska z Lubawy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej