Zupa capocabana

Składniki na 4 porcje: ● 2 duże cebule ● 2 ząbki czosnku ● 2 łyżki oleju ● 20 dag obranych ugotowanych krewetek ● 100 ml białego wytrawnego wina ● 20 dag fasoli ● duży pomidor ● 600 ml bulionu rybnego ● zielona papryka ● sól ● pieprz ● mielona ostra papryka ● ocet ● 15 dag ugotowanego ryżu długoziarnistego

❶ Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj krewetki, dolej wino i duś 10 minut.

Reklama

❷ Namoczoną wcześniej fasolę (najlepiej przez noc) ugotuj w bulionie rybnym. Kiedy będzie prawie miękka, dodaj przekrojonego pomidora bez skórki i przypraw całość solą oraz pieprzem.

❸ Po kwadransie gotowania zmiksuj warzywa z wywarem za pomocą blendera.

❹ Tak przygotowany krem wlej do garnka z krewetkami. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i gotuj około 10 minut.

❺ Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem, ostrą papryką i łyżeczką octu. Wymieszaj i rozlej ją do miseczek wypełnionych ugotowanym ryżem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej