Zupa dyniowa z kleksem

Skład na 6 porcji: ● 800 g miąższu z dyni ● 3 pomidory ● cebula ● 2 ziemniaki ● czerwona papryka ● 50 g świeżego imbiru ● 4 łyżki oliwy ● 3 ząbki czosnku ● 4 łyżki pestek z dyni ● 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany ● tymianek ● słodka i ostra papryka mielona ● sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji 2,20 zł.

1. Miąższ dyni kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory wrzucamy do wrzątku, wyjmujemy, obieramy i kroimy na cząstki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę.

Reklama

2. W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, smażymy do zeszklenia cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodajemy czerwoną paprykę, podsmażamy. Wrzucamy kostki dyni, cząstki pomidorów i wlewamy 1,5 litra wrzątku. Doprawiamy do smaku tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.

3. Zupę gotujemy około 30 minut. Później ją studzimy i miksujemy na krem. Ponownie zagotowujemy. Prażymy pestki i dodajemy do zupy. Wlewamy ją do miseczek, ozdabiamy kleksem gęstej śmietany lub świątecznym wzorkiem, np. gwiazdką.

Wartość odżywcza porcji 251 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 14,6 g/Węglowodany 26 g.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej