Zupa grzybowa z łazankami

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie łazanek, 4 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, mały por, 2 nieduże cebule, 1-2 łyżki masła, 1 duża garść suszonych grzybów (ok. 5 dag – najlepsze będą prawdziwki), sól, pieprz, listek laurowy, 4-5 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, ½ szklanki śmietany 18 proc., 1 łyżeczka mąki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki.

Reklama

1. Grzyby wypłucz i zalej wodą. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie ugotuj je do miękkości. Gdy wystygną, wyjmij je z wywaru i pokrój w paski. Wywar zachowaj. Marchewki, pietruszki, por oraz seler obierz i umyj. Do garnka wlej około 2 litry wody, włóż warzywa, listek laurowy, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i ugotuj wywar. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmij je z wywaru.

2. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Przełóż ją do garnka z wywarem warzywnym, wlej wodę, w której gotowały się grzyby i włóż grzyby. Całość zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem; zabiel śmietaną wymieszaną z mąką.

3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jeszcze ciepły włóż na talerze i zalej zupą. Posyp posiekaną natką.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 250 kalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej