Zupa hiszpańska (gazpacho)

7 średnich pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce bez skóry całych lub pokrojonych w kostkę • papryka czerwona • papryka zielona • cebula • papryczka chili • świeży ogórek • 2 ząbki czosnku • bułka • łyżeczka octu winnego • 3 łyżki oliwy z oliwek • listki świeżej bazylii • sól • pieprz

Reklama

1 Warzywa umyj. Pomidory natnij na krzyż, zalej wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę. Ogórek obierz cienko ze skórki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Część warzyw zostaw do dekoracji. Bułkę namocz w wodzie i lekko wyciśnij.

2 Warzywa, bułkę, czosnek, listki bazylii, oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz zmiksuj blenderem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej kilka łyżek wody lub kostki lodu. Zupę wstaw do lodówki. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i udekoruj miseczki z zupą.

CZAS: około 40 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej