Zupa jagodowa

Tę elegancką zupę podaję na zimno, najczęściej z biszkopcikami. Można ją serwować z groszkiem ptysiowym.

Składniki: 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, 1 litr pełnego mleka (3,2 proc.), 2 żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, łyżka masła

Reklama

Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Świeże jagody umyj, osącz na durszlaku. Kilka owoców odłóż do dekoracji zupy. Resztę przetrzyj przez sitko.

Mleko zagotuj z masłem oraz cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia. Do naczynia z żółtkami cienkim strumieniem wlewaj mleko i jednocześnie ubijaj całość.

Połącz z przetartymi jagodami, przypraw. Każdą porcję udekoruj.

Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji 5, cena za porcję 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej