Zupa kalafiorowa

Składniki na 6 porcji: • 1 kalafior • 1 cebula • 2 marchewki • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm) • 1-2 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • 1 litr bulionu z kurczaka • pół łyżeczki curry w proszku • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej • 15 ml śmietany kremówki • sól, pieprz

1. Warzywa obierz i umyj. Marchew pokrój w plasterki, cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.

Reklama

2. W garnku roztop masło. Delikatnie przesmaż cebulę z imbirem i czosnkiem. Wlej bulion, dołóż marchew i kalafiora.

Gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękną. Kilka różyczek kalafiora odłóż na później do dekoracji.

3. Zmiksuj zupę blenderem. Dopraw curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabiel krem śmietaną. 4. Przelej na talerze i udekoruj odłożonymi różyczkami kalafiora.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej