Zupa kalarepkowa

Składniki: 4 kalarepki, 2 małe cebule, 10 małych ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego, 3-4 łyżki śmietany 22-proc., koperek, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.

Reklama

1. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kalarepki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Masło stop w rondlu. Włóż cebule, zeszklij. Dodaj kalarepki, podsmaż. Wlej połowę bulionu, gotuj, aż kalarepki zmiękną.

3. Ziemniaki obierz, umyj. Dodaj do kalarepki, wlej pozostały bulion.

Gotuj do miękkości. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Przypraw do smaku

solą i pieprzem. Pod koniec gotowania zupę posyp świeżym, posiekanym koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej