Zupa koperkowa

Składniki dla 4 osób: Włoszczyzna, 10 dag ryżu, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, 5 łyżek posiekanego koperku, 2 łyżki tłuszczu, pieprz, sól.

1. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w kostkę. Całość krótko poddusić na tłuszczu i zalać dwoma litrami wody.

Reklama

2. Do gotujących się jarzyn dodać ryż, posolić i gotować do miękkości ryżu. Pod koniec gotowania zupę zaprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Wymieszać, doprawić. Posypać koperkiem.

CZAS: około 30 minut

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „Wielka księga specjałów siostry Anastazji”

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej