Zupa koperkowa na mięsie

Składniki na 6 porcji: 30 dag piersi kurczaka (lub 2 udka), 3-4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 150 ml śmietany 18 proc., 1 łyżka mąki, 1 pęczek koperku, sól, pieprz.

czas ok. 70 min; porcja – 270 kcal, cena 1,60 zł

Reklama

1 Mięso opłucz, zalej 1,5 l wody, zagotuj. Usuń szumy. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż do miseczki i zalej wodą, aby nie ściemniały. Marchewki i pietruszkę oczyść. Pietruszkę pozostaw w całości, marchewki pokrój w plasterki.

2 Warzywa wrzuć do garnka z mięsem. Do- daj listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotuj wywar ok. 40 minut. Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie, a bulion aromatyczny, wrzuć ziemniaki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.

3 Śmietanę (ewentualnie jogurt) rozmieszaj starannie w kubeczku z łyżką mąki, wlej odrobinę gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę. Cienkim strumieniem wlej do gotującej się zupy, wymieszaj.

4 Koperek umyj, osusz, oderwij z łodyżek, posiekaj. Wrzuć do zupy. Odstaw na kilka minut, aby koperek się sparzył, a zu- pa nabrała smaku. Dopraw solą i pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej