Zupa koperkowa z ziemniakami

Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier.

1 Porcję rosołową (np. skrzydełka oraz korpus) opłucz starannie, włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Zagotuj, usuń szumowiny. Oczyść marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora. Marchewki zetrzyj na tarce. Resztę warzyw pozostaw w całości.

2 Przygotowane warzywa wrzuć do wywaru. Gotuj razem ok. 30 minut. W tym czasie koperek opłucz i drobno posiekaj. Oczyść młode ziemniaki. Ugotuj do miękkości z solą.

Reklama

3 Z zupy usuń porcję rosołową, pietruszkę, por i seler. Wsyp koperek. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Gotową zupę połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. Podaj z ugotowanymi ziemniakami.

4 porcje; czas ok. 60 min; porcja – 210 kcal, cena 2,70 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej