Zupa krem z marchewki

Składniki na 4 porcje: 4-6 młodych marchewek, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru, 4 szklanki bulionu, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz. Ponadto: 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany, 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku.

1. Warzywa obierz, opłucz pod strumieniem bieżącej wody, a następnie pokrój w kostkę. Czosnek obierz z łupin i prze- ciśnij przez praskę lub posiekaj. Imbir obierz (najlepiej oskrobać go łyżeczką) i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Reklama

2. W głębokiej patelni roztop masło, włóż warzywa oraz imbir. Duś wszystko krótko (około 5 minut) na wolnym ogniu.

3. Do warzyw na patelni dosyp paprykę słodką oraz ostrą, curry i wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę razem, po czym warzywa z patelni przełóż do rondla i zalej bulionem.

Gotuj zupę ok. 20 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wtedy garnek zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie wszystko zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez gęste sito. Zupę krem z młodych marchewek dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Szczypiorek opłucz pod strumieniem bieżącej zimnej wody, a następnie osusz i posiekaj bardzo drobno. Połącz go z jogurtem. Zupę nalewaj do miseczek, na środku każdej zrób kleks z jogurtu, posyp szczypiorkiem i podawaj.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 220 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej