Zupa mleczna z makiem i bakaliami

Składniki: • szklanka maku • litr mleka • 3 łyżki mielonych migdałów • 2 goździki • szczypta imbiru • 2 łyżki cukru • łyżeczka cynamonu • garść rodzynek • garść orzechów włoskich • 2 łyżki skórki pomarańczowej • 5 śliwek suszonych • 3 morele suszone • szczypta soli.

1. Drobno pokrojone orzechy upraż na suchej patelni.

2. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, a suszone śliwki i morele pokrój w kosteczkę.

Reklama

3. Mak wypłucz, zalej letnią przegotowaną wodą, odstaw na 2 godziny, po czym odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce.

4. Zagotuj mleko z goździkami oraz imbirem, dodaj mak, migdały i bakalie. Dopraw całość solą, cukrem oraz cynamonem i gotuj 10 minut.

Przepis nadesłała: Renata Wójcik

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej