Zupa po góralsku

Składniki: 2 serki topione śmietankowe, trzy marchewki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, kostka rosołowa, 2-3 łyżki mąki, opakowanie makaronu, np. świderki.

Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową. Gotuj do miękkości.

Reklama

Serki topione rozpuść w około 1/3 szkla nki wody. Wlej do miękkiej marchewki, gotuj 5 min. Dodaj śmietanę, chwilę gotuj.

Mąkę rozrób z 1/3 szklanki wody. Wlej do zupy, energicznie mieszając, zagotuj. Przypraw solą. Podaj z ugotowanym makaronem.

Przepis przysłała Kinga Przyborowska z Biedruska.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej